In de laatste ledenvergadering van het koor heeft dirigent Ad van de Wetering aangegeven dat hij de moeilijke keuze heeft moeten maken om – vanwege gezondheidsredenen – het koor los te laten. 22 september vindt er een concert plaats op Kasteel Henkenshage. Hier zal hij voor het laatst het Roois Kamerkoor dirigeren.
Het was een moeilijke beslissing, maar door op dit moment de keuze te maken om te stoppen geeft hij het koor de mogelijkheid om in het jaar van het 40-jarig jubileum tevens een “nieuwe start” te maken.
In 1974 is het Roois Kamerkoor opgericht door de huidige dirigent en muzikaal leider Ad van de Wetering, samen met 7 leden van een jongerenkoor. Gedurende 39 jaar heeft Ad op inspirerende en boeiende wijze het koor geleid.
De grote betekenis van Ad voor het kamerkoor is moeilijk te beschrijven. Hier volgt een selectie:
Ad zorgt steeds voor nieuwe uitdagingen door te putten uit een breed scala van vocale muziekstijlen. Alles wat binnen de mogelijkheden van een amateur-ensemble ligt, wordt uitgevoerd, waarbij regelmatig het niveau van een professioneel ensemble wordt bereikt.
Hij heeft een grote kennis van koor- en orkestmuziek uit de hele muziekgeschiedenis en hij is altijd bezig met het zoeken naar “juweeltjes” en “vergeten partituren”, die hij nog ooit zou kunnen gebruiken bij een van de koren of orkesten onder zijn hoede.
Ad zorgt voor inhoudelijk gedegen en informatieve toelichtingen op de werken die worden uitgevoerd; de programmaboekjes van het Roois Kamerkoor zijn hierdoor zeer geliefd bij het publiek. Ook zorgt hij voor korte, pakkende inhoudelijk verantwoorde toelichtingen tijdens de concerten. Hieruit spreekt zijn enorme vakkennis en liefde voor muziek en daarnaast ook zijn humor.
Hij is een gedreven man, die muzikanten weet te enthousiasmeren voor de stukken die hij programmeert en weet uit te dagen tot grote muzikale prestaties. Daarnaast is hij creatief en vernieuwend; hij is altijd op zoek naar muzikale uitdagingen, qua inhoud en muzikaal niveau en weet boeiende concertthema’s te bedenken voor concerten. Enkele voorbeelden:
- 1982: concert rond de viering van “Sint-Oedenrode 750 jaar stadsrechten”. Ad zoekt werken die te maken hebben met “Rooi en Brabant van de 11e t/m de 20e eeuw”. Daarnaast worden teksten gedeclameerd uit de historie van Rooi en Brabant. Hierbij wordt ook samenwerking gezocht met de stad Roermond, die dat jaar ook 750 jaar bestaat wat leidt tot een gezamenlijk concert in Roermond en Sint-Oedenrode.
- 1993: serie van Franstalige concerten, met zang en declamatie in de Franse taal voor diverse afdelingen van de Alliance Française in de regio, voor leerlingen van de eindexamenklassen van het Zwijsen College te Veghel en voor studenten van de opleiding MO-Frans te Tilburg.
- 1999: bij het 25-jarig bestaan van het Roois Kamerkoor wil Ad een concert geven in het teken van veelstemmigheid. Met een groot aantal koren uit de regio wordt het “Gloria” uit de 56-stemmige Missa Salisburgensis van H.I.F. Biber uitgevoerd.
- 2004: 30 jarig bestaan van het Roois Kamerkoor: in dit jubileumjaar is het thema “Roois Kamerkoor zoekt verbinding” en doet dat met 4 concerten met als thema’s Koor en Eten (diner chantant), Koor en Religie (Passieconcert), Koor en Verhalen (concert met zang en verhalen) en Koor en Kunst (zang bij werken van regionale kunstenaars, tijdens een tentoonstelling in het gemeentehuis van Sint-Oedenrode)
- 2007: kasteelconcert “Als de grote klokke luidt” met alleen maar liederen over klokken en klokkengeluiden.
- 2008: concert in het kader van het WK voetbal in Oostenrijk-Zwitserland, met alleen Oostenrijkse en Zwitserse liederen.
- in 2009 was het 200 jaar geleden dat Haydn stierf en Mendelssohn geboren werd. Een concert met alleen maar werken van deze twee componisten kwam niet eerder voor in onze regio.
Ad is een “verzamelaar”: als hij op vakantie is bezoekt hij kerkjes, concerten, zoekt hij componisten en dirigenten op en neust hij in muziekbibliotheken. Hij komt dan terug met de meest onwaarschijnlijke stukken, waardoor het Roois Kamerkoor al meerdere keren een Nederlandse première van een stuk heeft kunnen brengen bv
- het Martinusmotet “Triumphalis Dies” van Marcin Mielczewski, uitgevoerd in 2005
- het stuk “De verwondering – het eerste opstijgen”. Op de Culturele Dag van 2007 met het thema “Ach hoe heerlijk, ach hoe licht” brengt het Roois Kamerkoor samen met het Roois Theater dit stuk van Pieter van Dijck. Het gaat over het opstijgen van het 1e vliegtuig in Nederland met piloot Graaf de Lambert en op het toneel verschijnen alle hoofdrolspelers rondom een zelfgebouwd vliegtuig.
- voor dezelfde Culturele Dag studeert Ad met het gelegenheidskoor de koorpartijen in van het stuk: “Ode aan Rode”. Het zijn teksten en muziek van Tjeu Sijbers. Het stuk wordt met alle koren, harmonieën en fanfares uit de gemeente uitgevoerd.
- de van Gogh Cantate van Eric Noyer, een werk bestaande uit 16 delen, uitgevoerd in 2008 als een Nederlandse première. Via onze website heeft de componist kennis genomen van de uitvoering, Naar aanleiding daarvan hebben we hem een DVD gestuurd. Noyer gaf persoonlijk nog aanwijzingen voor volgende uitvoeringen. In 2010 werd deze cantate twee keer uitgevoerd in het Van Gogh Museum te Amsterdam.
- ook in 2009 brengen we weer zo’n bijzonder première-werk. Op initiatief van Ad komt dit jaar tijdens het jaarlijkse grote Martinusconcert rond het Smitsorgel een zeer speciaal werk op de lessenaar, namelijk “Le manteau partagé” (de verdeelde mantel), van Roger Calmel. Het is een stuk over het leven van Martinus van Tours. Op 15 november, de viering van de naamdag van de H. Martinus van Tours, zal het Roois Kamerkoor in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode dit bijzondere concert verzorgen. De cantate ter ere van Sint-Martinus van Tours volgt het leven van Martinus van Tours in 7 episodes en is in opdracht geschreven bij gelegenheid van de 25ste verjaardag in 1997 van het grote festival “Florilège Vocal de Tours”. De première (en tot nu toe enige uitvoering) vond plaats in de Martinuskathedraal van Tours op 16 mei 1997. De uitvoering op 15 november 2009 is dus de eerste buiten Frankrijk en dus ook een Nederlandse première. Ad heeft contact gezocht met mevr. Calmel, de weduwe van de componist, en van haar een opname van de cantate ontvangen.
Behalve bij het Roois Kamerkoor was Ad verbonden aan meerdere koren, orkesten en evenementen in Rooi, de regio, het land en het buitenland.
Ad van de Wetering kreeg in 1994 de Zilveren Erepenning en de Cultuurprijs voor zijn verdiensten in de Rooise muziekwereld en in 2010 heeft burgemeester Maas van Sint-Oedenrode dirigent Ad van de Wetering de versierselen opgespeld behorend bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau.
Het Roois Kamerkoor verliest door het vertrek van Ad van de Wetering een inspirerende dirigent. Tegelijkertijd heeft het koor onder zijn muzikale leiding zoveel opgebouwd dat het vol vertrouwen en met respect voor de traditie de toekomst kan ingaan.
Het concert op 22 september is het laatste optreden van het Roois Kamerkoor dat Ad leidt. In oktober nemen de zangers in eigen kring op gepaste wijze afscheid van een sprankelende musicus in hart en nieren.