Over RKK

 

Over het Roois Kamerkoor

Het Roois Kamerkoor heeft zijn thuisbasis in Sint-Oedenrode, maar de leden komen uit een wijde regio rondom het dorp.

Het koor repeteert op donderdagavond van 20.00 tot 22.15 uur in de Knoptoren, Kerkdijk Noord 8,  5491 AR Sint-Oedenrode.

Het Roois Kamerkoor werd in 1974 opgericht door Ad van de Wetering en 7 leden van een jongerenkoor. Intussen bestaat de bezetting al jarenlang uit ca. 20 à 24 leden. Het koor zingt wereldlijke en religieuze muziek uit vele stijlperioden. Het grootste deel van het repertoire is a capella muziek, een kleiner deel is vocale muziek met instrumentale begeleiding. Alles wat binnen de mogelijkheden van een amateur-ensemble ligt, wordt uitgevoerd, waarbij soms het niveau van een professioneel ensemble wordt bereikt.

Sommige muziekstukken uit het repertoire roepen kostbare herinneringen op aan mooie concerten in Sint-Oedenrode en elders in Nederland, en in België, Frankrijk en Duitsland: wie heeft geen dierbare herinneringen aan de Van Ostayen Triptiek, die door de Vlaamse componist Herman Roelstraete aan het koor geschonken is; de Rossini-vertolkingen in samenwerking met de pianisten Paul Komen en Ivo Janssen; V přírodě van Dvořák; de Funeral Music of Queen Mary van Purcell; de Cantico delle creature van Eben; het Stabat Mater van Rheinberger; de Lentesuite van Willem Kersters of de Ceremony of Carols van Britten?

Soms heeft het koor ook samengewerkt met gastzangers en gastkoren zoals bv. bij de 56-stemmige Missa Salisburgensis van Biber en het Requiem van Mozart.
De door het koor gezongen popsongbewerkingen van de King’s Singers spreken velen aan.
Het repertoire van het koor bevat ook kerstliederen uit vele landen en vele mooie volksliedbewerkingen.

Tijdens de Culturele Dag van 2007 voerde het koor, samen met het Roois Theater, De verwondering – het eerste opstijgen van Van Dijk uit.
In april 2008 was het koor te beluisteren in een première voor Nederland: Cantate Van Gogh van de Franse componist Noyer, dat in 2010 ook twee keer ten gehore werd gebracht in het Van Gogh Museum te Amsterdam.

In september 2013 heeft dirigent Ad van de Wetering afscheid genomen.
Interim dirigent van september t/m december 2013 was Paul Gieles.

In 2014 repeteerde het koor onder leiding van drie verschillende dirigenten: Peter van Aerts, Monique Joosten en Ton Slegers.

In 2015 ging het Roois Kamerkoor het  41e jaar in met een nieuwe vaste dirigent. Na een zorgvuldig afwegingsproces was ervoor gekozen met  Monique Joosten de toekomst in te gaan. De ervaringen die het koor al  met haar opdeed tijdens het jubileumjaar bij het kasteelconcert maken dat  de opvolging van Ad van de Wetering in vertrouwde handen is.

Na een (traditiegetrouw) kasteelconcert in 2015 volgden in 2016 vier concerten waaronder een fietsconcert (langs 4 Rooise lokaties) en een bijzonder concert in samenwerking met beeldend kunstenaar Adri Frigge. In 2017 gaf het koor een passieconcert en organiseerde het een scratchkoordag.

Het koor in nov 2017 in de Sint-Genovevakerk in Breugel